رئومان ۱۱۰: دستگاه تعیین ویسکوزیته بتن خودتراکم
لزجت یاب تطبیقی بتن خود تراکم در کارگاه های عمرانی
بتن خودتراکم بتنی است از نسل بتن های جدید که هر روزه دامنه کاربرد وسیعتری در صنعت عمران پیدا می کند. در سال های اخیر با توجه به پیشرفت دانش فنی استفاده از این بتن در کشور، شاهد کاربرد بیشتر این نوع بتن در پروژه های بزرگ کشور هستیم. بزرگترین پروژهی اجرا شده با بتن خودتراکم در ایران، پروژه بزرگراه طبقاتی شهید صدر در تهران با حجم میانگین تولیدی روزانه در حدود ۵۰۰ مترمکب میباشد. استفاده و بهرهگیری از یک ابزار کنترل کارایی بتن خودتراکم جهت کنترل کیفیت و یکنواختی روند تولید بتن خودتراکم در این پروژه ، امری لازم و ضروری بود. در همین راستا و در حین اجرای پروژه عظیم پل طبقاتی شهید صدر، دستگاه “لزجت یاب تطبیقی بتن خودتراکم درکارگاه های عمرانی“، با نام تجاری “رئومان ۱۱۰” به عنوان اولین نسل از این دستگاه ساخته شد و به واسطه نوآوری های انجام شده در طراحی و ساخت این دستگاه، این طرح به عنوان برگزیدهی پانزدهمین جشنواره جوان خوارزمی انتخاب گردید.
بعد از انجام آزمایشهای بتنی مختلف به وسیله اولین نسل از دستگاه رئومتر ساخته شده، تحقیقات بسیار گستردهای آغاز گردید و با نگاه تجاریسازی و ورود به بازار تخصصی این دستگاه در مراکز تحقیقاتی و پروژههای عمرانی بزرگ، ساخت نسل دوم دستگاه رئومتر آغاز گردید. بررسی ها نشان می دهد که تکنولوژی ساخت پیشرفته ترین نسل از دستگاههای رئومتر در اختیار مرکز بین المللی تحقیقات مصالح سنگی (ICAR) در دانشگاه تگزاس آمریکا میباشد. پس از ماهها مطالعه و بومی سازی دانش رئولوژی بتن در کشور توسط محققان توانمند ایرانی، نسل دوم دستگاه رئومتر با نام تجاری “رئومان ۱۱۰” ساخته شد و به مرحلهی تجاری سازی و صنعتی رسید.
. جهت پوشش طیف گستردهتری از بتنهای خودتراکم با حداکثر اندازه سنگدانههای مختلف از 9/5 تا 37/5 میلی متر، دو نوع ظرف نمونه گیری بتن و دو پره مجزا طراحی گردیده تا کاربر متناسب با حداکثر اندازه سنگدانه از ظرف و پره متناسب استفاده نماید.
. از آنجا که یکی از ویژگیهای مهم بتن تولید شده در کارگاهها، اندازهگیری دمای بتن تازه میباشد و باید متناسب با فصول مختلف در یک محدوده مشخص قرار گیرد، در این دستگاه یک سنسور دماییPT100 متحرک در مجاورت پره تعبیه شده که دمای بتن تازه را حین آزمایش ثبت و میانگین آن را اعلام و ثبت مینماید که این ثبت دمای بتن در فصل زمستان و تابستان از اهمیت دو چندان برخوردار می باشد.
. دستگاه با دریافت محدوده مناسب مشخصات رئولوژی بتن خودتراکم توسط کاربر به ارزیابی خودکار بتن تولیدی در کارگاههای عمرانی پرداخته و با تعیین پذیرش و یا عدم پذیرش آن به ابزاری مناسب در بخش QC (کنترل کیفیت)کارگاه ایفای نقش میکند.
. جهت کاربرد راحتتر و ایمنتر دستگاه در محیطهای کارگاهی و شرایط سخت عمرانی از PLC زیمنس و صفحه نمایش رنگی لمسی (HMI) به جای کامپیوتر استفاده گردید که دارای IP بالاتری بوده و در محیطهای کارگاهی طول عمر بیشتری دارد.
. طراحی دو ریل حرکتی مجزا جهت سهولت کار با دستگاه و افزایش سرعت عمل در کارکرد دستگاه که شامل یک ریل در قسمت فوقانی دستگاه جهت جابهجایی عمودی موتور محرک و پره متصل به آن و دیگری ریل افقی دستگاه جهت جابجایی ظرف نمونهگیری بتن می باشد.
. تعبیه و قرائت پیوسته سنسورهای دمایی و رطوبتی نصب شده در دیوار بیرونی دستگاه موجب شده است تا اطلاعات روزانه محیطی در کارگاه ثبت گردد و تاثیرات آن در روند اجرایی پروژه قابل پیگیری باشد.
. امکان اتصال مستقیم فلش مموری از طریق پورت USB و گزارشدهی از روند بتنهای تولید شده در کارگاه به صورت فایل Excel با درج تمامی مشخصات بتن شامل نوع بتن، نام اپراتور بچینگ، شماره تراک میکسر، ثبت تاریخ و زمان ساخت بتن و ثبت تغییرات دمای بتن تازه و دما و رطوبت محیطی کارگاه و همچنین دریافت تصاویر صفحات آزمایش بتن با فرمت JPG .
1- تعیین مشخصات رئولوژی بتن خودتراکم تازه با کمک آزمایش رشد تنش (Stress Growth Test) و آزمایش منحنی جریان (Flow Curve Test).
ₒ ζ Yield stress : تنش جاری استاتیک بتن (حداقل تنش مورد نیاز برای شروع جریان از حالت استراحت بتن)
µ Plastic viscosity : ویسکوزیته پلاستیک یا گرانروی (مقاومت بتن به جاری شدن تحت افزایش نرخ برشی)
ζ Shear stress : تنش جاری شدن دینامیک بتن (حداقل تنش مورد نیاز برای حفظ جریان بتن)
2- ارزیابی خودکار بتن خودتراکم تازه در کارگاههای عمرانی و تعیین پذیرش و یا عدم پذیرش آن متناسب با محدوده تعیین شده
3- ثبت اطلاعات مدیریتی مانند نوع بتن، نام اپراتور بچینگ، شماره تراک میکسر، ثبت تاریخ و زمان ساخت بتن
4- اتصال به رایانه از طریق کابل USB و گزارش دهی از مشخصات بتن به صورت فایل EXCEL با درج تمامی مشخصات
5- حذف خطای نیروی انسانی در انجام آزمایش های مربوط به کارایی بتن خودتراکم در حالت تازه
ابعاد ظرف و پره | متناسب با حداکثر اندازه سنگدانه (12.5، 19 و 25 میلی متر) در سه اندازه مختلف |
جنس ظرف و پره | فولاد ضد زنگ (Stainless Steel) |
حداقل گشتاور قابل اندازه گیری (N.m ) | 0.01 |
حداکثر گشتاور قابل اندازه گیری (N.m) | 10 |
حداقل سرعت چرخش موتور (rpm) | 0.5 |
حداکثر سرعت چرخش موتور (rpm) | 100 |
مدت زمان انجام آزمایش (min) | 2 |
کالانمای دستگاه
رئومان 110